Els guanyadors

PRIMER PREMI
Llonganissa tipus Pagès
Albert Santaugini
Carns i Embotits Homs de Sant Hilari de Sacalm
PRIMER PREMI
Llonganissa tipus Plana de Vic
Dani i Toni Molist
Cansaladeria Molist de Manlleu
PRIMER PREMI
Llonganissa sense floridura
Josep Lluís Porté
Carnisseria Porté Estop de Vilaller
Segon premi
Llonganissa tipus Pagès
Sònia Freixas
Can Freixas de Tordera
Segon premi
Llonganissa tipus Plana de Vic
Sergi Mas
Embotits Vall del Ges de Sant Pere de Torelló
Segon premi
Llonganissa sense floridura
Jaume Badia
Badia Xarcuters de Tremp

Dinàmica del concurs

El concurs es convoca per distingir les millors llonganisses de cada una de les tipologies definides a les bases del concurs, i que representen les diferents varietats que d’aquest producte, s’elaboren a Catalunya. Aquestes tipologies i els seus trets més específics, són:

  • Llonganissa tradicional tipus “plana de Vic”: Llonganissa de picat relativament gruixut. No premsada, arrodonida, més tendra. Amb tall d’aspecte brillant i color vermell-rosat. Amb floridura de procés i que és present al moment de la venda.
  • Llonganissa tradicional tipus “pagès”: Llonganissa de picat gruixut. Més magra en general. Forma irregular, lleugerament aplanada. Tall d’aspecte brillant i color vermell fosc. Més seca però melosa. Generalment amb floridura de procés que pot ser present o no en el moment de la venda.
  • Llonganissa tradicional sense floridura tipus xolís, xorís i altres: Llonganisses de picat més fi. Generalment molt magres. Premsades amb secció en forma de “8”. Tall d’aspecte brillant i color vermell intens. Seca però melosa. Quasi bé sempre sense floridura de procés i que es presenta així al moment de la venda.

El Jurat ha estat integrat per: Pròsper Puig, Mestre artesà i Gran Mestre de la Confraria del Gras i el Magre que actua com a president; Salvador Garcia Arbós, periodista, gastrònom i escriptor; Pep Palau, gastrònom, assessor i divulgador gastronòmic, fundador del Fòrum Gastronòmic; Jacint Arnau, Llicenciat en Ciències Químiques i Doctor en Veterinària, especialista en productes carnis; M. Dolors Guàrdia, Dra. Enginyera Agrònom, Investigadora del programa Tecnologia Alimentària IRTA-Monells, Jordi Icart, Director Comercial d’Espècies Teixidor SL, Yolanda Presseguer, Mestra Artesana Cansaladera-Xarcutera i Professora de l’Escola dels Oficis de la Carn; Nil Marcè Arroyo, Artesà Cansalader-Xarcuter i formador i tallador professional de Pernil, Francesc Colom, Artesà Cansalader-Xarcuter, guanyador del 3r concurs nacional de llonganissa tradicional. Ha actuat com a secretari, amb veu i sense vot Josep Dolcet, Director de l’Escola de la Carn.